A 4. ipari forradalom, amit ipar 4.0-nak is hívnak, egy olyan fejlesztést foglal magába, mely során a gyártó vállalat a hálózati -és automatizálási fokozatot az értékteremtésben olyan magasra emeli, hogy az intelligens gépek és berendezések a digitális termékinformációkat önállóan dolgozzák fel, és a folyamatokat autonóm módon szervezik. Ily módon akár egyedi/egyedüli darabok is legyárthatóak egy gazdasági egységen belül egyéni mértékek (ún. feldoldozandó egység nagysága 1) szerint, és ezáltal új piacok nyílhatnak.

Ipar 4.0 – új kihívások az automatizálás számára

Prof. Dr. Henning Kagermann (Műszaki Tudományok Akadémiája), Prof. Dr. Wolf-Dieter Lukas (Képzésért és Kutatásért Felelős Minisztérium) és Prof. Dr. Wolfgang Wahlster (Mesterséges Intelligencia Német Kutatási Központja) 2011-ben a nyilvánosság elé léptek a „Kezdeményezés ipar 4.0”-val, ezáltal megalkottak egy fogalmat, aminek használata azóta rohamosan megnövekedett. Az ipar 4.0 kezelőfelület bevezetésével a szövetségi kormányzat ezt a témát végérvényesen legmagasabb fontosságúként kezeli a fejlesztések koordinálása céljából.

 

A gyakorlatban egyértelművé vált, hogy az ethernet alapú hálózatok, mint a PROFINET, a Feldbus alapon működő rendszereket fokoztosan felváltják és így, a gyártás szintjén (Operational Technology, OT) az Ipar 4.0 úttörőjévé válnak. Azon hálózatok, amelyeknek ma még helyi struktúrával rendelkeznek, a jövőben kiterjednek az automatizálási piramis klasszikus- hierarchikus struktúrájából egy nagy komplex rendszerré, amely decentralizált intelligens eszközökből áll. (ún. Cyber-Physical Systems, CPS). (lsd. 2 és 3 ábra)